През април 2020 г. в условията на извънредна епидемична обстановка Държавната агенция за закрила на детето заедно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ стартира нов проект „Укрепване на системата за закрила на детето в България чрез изграждане на капацитета на професионалисти от сферите на социалните услуги, образованието и полицията – Strengthen”. Проектът продължава 24 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз.

Тъжната действителност на много деца в България е, че те стават жертва на насилие. По данни на УНИЦЕФ всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. През 2020 г. дирекциите „Социално подпомагане“ в страната са разгледали общо 1220 подадени сигнала за насилие над дете. Насилието е нарушение на правата на децата и забранено в националното законодателство, но все още е широко оправдано от социалните норми, когато се случва в семейството, а координацията на органите, работещи с деца, остава ниска, когато отделните случаи трябва да бъдат докладвани и адресирани.

Държавната агенция за закрила на детето полага усилия да разреши този проблем чрез укрепването на капацитета на професионалистите, които са част от системата за закрила на детето, да поддържат стандартите за безопасност на децата, и по-точно, повишаването на мотивацията им да извършват тази работа ефективно. Основната цел на проекта Strengthen е именно изграждане на капацитет работещите в отделите за закрила на детето, полиция и образователния сектор, с цел систематизиране на превенцията, откриването, идентифицирането и реагиране на неблагоприятни детски преживявания, с ясен фокус върху насърчаването на положителни и грижовни взаимоотношения, които да подпомогнат устойчивостта.

В рамките на проекта Strengthen беше очертано текущото състояние на системата за закрила на детето в България чрез проведени обучения в 28 града в страната, на които се идентифицираха и пропуските. За целите на обучението са разработени учебни модули за професионалистите от образователната сфера, социалните служби и полицията за попълване на тези пропуски. Обученията по проекта се провеждат на национално ниво – общо 28 обучения във всички областни центрове в страната с обучени повече от 420 професионалисти. Преминалите обучението ще подкрепят най-малко 1000 деца в риск в рамките на проекта. Произведено е образователно видео, както и се предвижда да бъде организирана международна конференция, включваща експерти по образование, социални грижи и превенция на насилието от най-малко 5 държави от ЕС.

Всички инструменти, произведени в рамките на проекта ще бъдат преведени на английски език и качени като отворен източник на информация на уеб сайта на проекта – https://strengthen.frgi.bg/.

Основният резултат от проекта е засилено сътрудничество между различните звена от националната система за закрила на детето, както и подобрено разбиране на неблагоприятните детски преживявания от специалистите.